Her er hemmeligheden, der forløser dit talent

5. februar 2019
//

Findes der en ligning for lederskab? En formel, der afgør, om du har det, der skal til for at præstere som leder og, ikke mindst, konstant udvikle en virksomhed og dens medarbejdere? Og vel at mærke blive ved med at gøre det over tid? Min påstand er: Ja! For nogle uger siden beskrev Karl Kristian Hansen det første led i ligningen i sit blogindlæg om personlige egenskaber. Her får du næste led.

Det er med ledelse, som det er med stort set alle andre funktioner. Nogle har bedre forudsætninger for det end andre. Mennesker er unikke, og vi har alle et særligt talent for noget. Som kranføreren Ole sagde til Ivan Olsen, bedre kendt som Gummi-Tarzan:

“Der er altid noget, man er god til. Man skal bare finde ud af, hvad det er.”

Dit unikke talent er det, jeg kalder for dit funktionstalent.

1. led i ligningen: Dit FUNKTIONSTALENT

Nogle har for eksempel de personlige egenskaber, der udgør funktionstalentet for lederskab. De egenskaber skrev Karl Kristian om her på bloggen for nylig:

  • Autencitet/troværdighed
  • Empati
  • Abstraktionsevne
  • Procesforståelse
  • Energi/udholdenhed

Vi har alle et unikt talent, et funktionstalent, der er bestemt af vores personlige egenskaber. Har du en udpræget talforståelse, stærke analytiske evner og evnen til både at være detaljeorienteret og bevare overblikket, kan du formentlig blive en dygtige økonomichef. Er du kreativ og har samtidig et stærkt afslutter-gen, kan du formentligt blive en god produktudvikler. Og så videre.

Dit funktionstalent er med andre ord i høj grad noget, du er født med, og dermed ikke noget, du kan ændre på, læse dig til eller på andre måder tilegne dig. Du kan arbejde med det, dyrke det, raffinere det og så videre, men det er ikke noget, du hverken kan til- eller aflære dig.

Men dit unikke talent gør det ikke alene og er ikke i sig selv nogen garanti for succes. De, der har funktionstalentet for lederskab, bliver ikke nødvendigvis gode ledere. Eller ledere i det hele taget. Ganske som talentfulde atleter ikke altid bliver verdensstjerner.

2. led i ligningen: Dit PRÆSTATIONSTALENT

Dit funktionstalent skal bruge en katalysator, der driver dig til at udfolde det og få det optimale ud af det. Dit funktionstalent skal forløses af …: Dit præstationstalent.

Dit præstationstalent er det, der driver dig til at præstere på et højt niveau, og det udgøres, ligesom dit funktionstalent, af en række personlige egenskaber:

  • Ambitiøs, hvilket betyder, at du har både evnen og lysten til at stille høje krav til dig selv.
  • Målrettet, hvilket betyder, at du kan fokusere på at nå dine mål.
  • Selvdisciplineret, hvilket betyder, at du er både udholdende og vedholdende, og at du holder dig både mentalt og fysisk fit for at kunne præstere, også når det er svært og hårdt.
  • Flittig og energisk, hvilket betyder, at du prioriterer den tid og energi, der skal til, for at nå dine mål og indfri dine ambitioner.

Dit unikke talent, funktionstalentet, bestemmer dybest set, hvilket job og hvilken karriere, du har de bedste forudsætninger for at forfølge. Derfor er funktionstalentet vidt forskelligt fra menneske til menneske. De personlige egenskaber, der udgør præstationstalentet, er derimod generiske. Det er de samme egenskaber, der skal til at forløse et hvilket som helst funktionstalent, uanset om det er et talent for ledelse, økonomi, fodbold eller noget helt fjerde, og præstere på højt niveau.

Forskellen på Bendtner og Ronaldo

Bare rolig, dette blogindlæg skal ikke handle om sport. Det handler om ledelse. Men lad mig bruge et eksempel fra sportens verden til at illustrere min pointe: At talent, både i sport og i ledelse, kan spildes eller forløses alt afhængigt af, om du også har det generiske præstationstalent.

Nicklas Bendtner er vel et af de bedste (eller værste) eksempler på et åbenlyst funktionstalent, der, om ikke er gået helt til spilde, så i hvert fald langt fra er blevet fuldt forløst. Bendtner mangler, som jeg ser det, ganske enkelt helt fundamentale dele af præstationstalentet. Det talent, der kommer til udtryk i hårdt, målrettet, ambitiøst og konstant arbejde med at udvikle og forløse sit funktionstalent.

I skærende kontrast står en anden fodboldspiller, nemlig Christiano Ronaldo, der er et lysende eksempel på, hvor meget man kan få ud af et funktionstalent, hvis man også har præstationstalentet. Selvom han flere gange er kåret som verdens bedste fodboldspiller, så bliver Ronaldo stadig længere på træningsbanen end holdkammeraterne og arbejder målrettet og vedholdende med at forbedre det, som han i forvejen er blandt de bedste i verden til. Fordi han er drevet af ambitionen om, og troen på, hele tiden at blive bedre. Ronaldo har ganske enkelt også præstationstalent.

3. led i ligningen …

Den sammenligning, bringer os frem til det tredje, og sidste, led i ligningen for langtidsholdbart lederskab. For ét er at have det unikke talent, funktionstalentet. Et andet at have talentet for at forløse det, præstationstalentet. Det tredje led i ligningen er det, der afgør, om du også kan præstere over tid, og i skiftende sammenhænge, omgivelser og omstændigheder. Om du evner at udvikle både dig selv og den virksomhed og de medarbejdere, du står i spidsen for.

Jeg kan allerede nu afsløre, at det ikke alene handler om, hvorvidt du kan præstere over tid, men også om, hvorvidt dit lederteam og hele virksomheden gør det. Det er dit lederskab, der sætter barren for virksomhedens ambitionsniveau og for organisationens muligheder for at indfri ambitionerne.

Det kan du læse mere om i mit næste indlæg her på bloggen om en uges tid. I mellemtiden er du mere end velkommen til at kommentere på dette blogindlæg.

Lignende blogindlæg