Vejen til bestyrelseslokalet er ikke snorlige, og de færreste går lige ind i det med træsko på. Det kræver både forberedelse og hårdt arbejde, hvis du har ambitioner om at træde ind ad døren og sætte dig til rette i virksomhedens øverste organ. Hos Hansen Toft rekrutterer vi også til bestyrelser, og her kan du læse lidt om, hvad vi holder øje med, når vi er på jagt. I tilgift får du lige 3 ting, du skal overveje grundigt, før du eventuelt siger ja og træder ind.
Sidste gang her på bloggen skrev jeg om, hvordan bestyrelsen kan skabe værdi for virksomheden. Men hvordan kommer du overhovedet så langt? Hvad skal der til, for at lyset fra det forjættede bestyrelseslokale falder på dig, når døren åbner sig på klem, og der er en ledig plads ved bordet?
Bestyrelser bliver mere professionelle
Først og fremmest skal du vide, at kravene er skærpede. Det er ikke nok “bare at kende nogen” eller at “have lyst til noget bestyrelsesarbejde”. Du skal vide, hvad du vil. Og du skal vide, hvad du kan bidrage med i bestyrelsesarbejdet og i forhold til virksomheden. Ganske som din karriere kræver planlægning, så gør din bestyrelseskarriere det også. For der er skærpet fokus på, at bestyrelsen skal skabe værdi for virksomhederne ved at bidrage konstruktivt til udvikling og vækst.
Når vi i det daglige rekrutterer ledere og mellemledere, så screener vi også i stigende grad kandidaterne for deres eventuelle bestyrelsespotentiale. Professionaliseringen – og dermed rekrutteringen – af bestyrelser tager til, og derfor bliver det også mere og mere relevant for os at holde øje med mulige kandidater.
Begynd frivilligt
Noget af det første, du kan gøre for at blive klar til de bonede bestyrelsesgulve, er at arbejde i knapt så prestigefyldte og vellønnede bestyrelser. Begynd frivilligt, f.eks. i grundejerforeningen, idrætsklubben, skolen eller andre steder, hvor du ikke får løn for dine anstrengelser. Til gengæld drager du nemlig masser af nyttige og basale erfaringer, der ruster dig godt til de professionelle bestyrelsesposter, hvor både ansvaret og afkastet er større.
Vær drevet af lyst – ikke af honoraret
En anden nyttig ting, du lærer ved frivilligt bestyrelsesarbejde er, at det skal være lysten, der driver værket. Ganske som det i sagens natur er det i de frivillige bestyrelser, så gælder det også i de professionelle. Mange har urealistiske forventninger til de honorarer, de kan høste som professionelle bestyrelsesmedlemmer, og når du træder ind i dine første virksomhedsbestyrelser, vil det formentlig være i mindre virksomheder, der ikke har råd til skyhøje honorarer.
Kend dine kompetencer
Du skal med andre ord være drevet af lysten til at gøre en forskel for den – eller de – virksomheder, hvis bestyrelser du sigter efter at træde ind i. Deraf følger også, at du skal være målrettet. Du skal vide, hvad du præcist kan og vil bidrage med i bestyrelsesarbejdet, og du bør danne dig et klart billede af, hvilke brancher – og måske endda specifikke virksomheder – kan have gavn af dine kompetencer.
Lær virksomheden at kende
Gør dit hjemmearbejde og sæt dig ind i virksomhedens konkrete og aktuelle udfordringer. Se på sammensætningen af den siddende bestyrelse og vurdér eksempelvis om der er kompetencemæssige huller, du kan udfylde. Det er ikke nok at komme med de rigtige intentioner og kompetencer. Det kræver også den rigtige timing, så virksomheden og bestyrelsen kan få det optimale ud af dig på det givne tidspunkt.
Præstér i din stilling og skab synlige resultater
Noget af det bedste, du kan gøre for at køre dig selv i stilling til en bestyrelsespost og -karriere, er at præstere i din faste stilling. Det kommer næppe som den store overraskelse, men det er ikke desto mindre vigtigt at minde om, at du ikke kan give dig selv et bedre udgangspunkt end at skabe resultater der, hvor du er.
For at kunne være en kvalificeret og værdiskabende sparringspartner for virksomhedens ledelse, skal du selvfølgelig vide, hvad det kræver at lede og udvikle en virksomhed. Her skal din egen karriere som top eller -mellemleder komme til sin ret, og derfor er det vigtigt, at du både har skabt resultater og kan dokumentere dem.
Undersøg dine muligheder – og begrænsninger
Og mens vi er ved det med din faste stilling, så glem ikke at undersøge hvilke muligheder – og begrænsninger – den eventuelt udgør for dine ambitioner om en bestyrelsespost. Måske står det nedfældet i din kontrakt, at du simpelthen ikke må påtage dig andet lønnet arbejde. Måske står der, at du som minimum skal have tilladelse til det af din øverste chef.
Nogle virksomheder ser det som en fordel, at medarbejderne og ledelsen har mulighed for at hente inspiration ved at bidrage til arbejdet i andre virksomheders bestyrelser. Et princip, jeg absolut hylder, men som ikke alle topchefer er enige i. Uanset hvad, så er det vigtigt, at du gør dig klart – ikke bare, hvad du kan og vil, men også hvad du må i denne sammenhæng.
Vær synlig og proaktiv
Når du har dannet dig et overblik over, hvad du må, kan og vil bidrage med i bestyrelsesarbejdet, skal du naturligvis også gøre opmærksom på det – og dermed på dig selv. Et løbende opdateret CV er en selvfølge i den sammenhæng, men du kan være endnu mere aktiv for at rette søgelyset mod dig selv.
Deltag for eksempel i den offentlige debat med klummer, kronikker og læserbreve. Eller gør det, som jeg gør netop nu, ved at skrive blogs og på den måde dele din viden og dine holdninger med omverdenen. Det er selvfølgelig vigtigt, at du har noget på hjerte og noget relevant at fortælle.
Netværk er stadig vigtigt
Nu indledte jeg ganske vist med at skrive, at professionaliseringen af bestyrelser er stigende, og det er da også ganske vist, at flere og flere virksomheder overlader rekrutteringen til bestyrelsen til professionelle. Det rokker dog ikke ved, at det stadig er vigtigt at pleje sit netværk.
De fleste bestyrelseskarrierer begynder i det små, og dermed også i mindre virksomheder, som stadig besætter posterne i bestyrelsen med nogle, de kender i forvejen. Synlighed og proaktivitet er ikke kun en god idé i det offentlige rum. Det er det i høj grad også i de formelle og uformelle netværk, du er en del af i både dit arbejde og din fritid.
Tag en bestyrelsesuddannelse – måske
Rigtig mange spørger, om det er nødvendigt – eller overhovedet relevant – at tage en af de efterhånden rigtig mange bestyrelsesuddannelser, der findes. Jeg har ikke et entydigt svar. Det skyldes dels, at kvaliteten af de uddannelser, der bliver udbudt er, pænt sagt, stærkt varierende, dels at jeg til enhver tid vil fastholde, at dine erhvervserfaringer og spidskompetencer er afgørende for dit potentiale til at bidrage i en bestyrelse.
Når det er sagt, så kan en bestyrelsesuddannelse være nyttig, fordi den giver dig en solid basisviden om de mere formelle ting ved bestyrelsesarbejdet såsom lovkrav, ansvarsfordeling mellem direktion og bestyrelse osv. Dertil kommer, at mange af dine konkurrenter til bestyrelsesposterne formentlig har taget en af uddannelserne, og alene det kan gøre, at du står svagere end dem, hvis du ikke har.
3 gode råd, før du træder ind i bestyrelsen
Når du har været igennem alle de indledende øvelser og står på dørtrinnet til bestyrelseslokalet, så er der 3 ting, jeg vil opfordre dig til at overveje grundigt, før du tager skridtet fuldt ud – og ind i bestyrelsen.
- Gør dig helt klart , hvad du går ind til
Det er vigtigt, at du kender lovgivningen og de formelle krav, der stilles til dig som bestyrelsesmedlem. Kravene er blevet skærpet de senere år, og selvom du som bestyrelsesmedlem primært skal være coach og sparringspartner for virksomhedens daglige ledelse og bidrage til strategi, udvikling og vækst, så følger der stadig kontrolopgaver og et stort, formelt ansvar med posten.
- Afstem forventningerne med virksomhedens ledelse og den øvrige bestyrelse
Som sagt, så er det ikke nok, at du både kan og gerne vil bidrage til virksomheden via en post i bestyrelsen. Virksomheden og den øvrige bestyrelse skal også være villig til at tage imod det, du kommer med. Ganske som når du overvejer at takke ja til et job, så skal du også her sikre dig, at kemien passer og så vidt muligt vide, at dine kompetencer og bidrag vil blive påskønnet.
- Vær kritisk og hav modet til at sige fra
Du skal nemlig ikke sige ja, bare fordi muligheden byder sig. Hvis du går ind i bestyrelsesarbejdet med de rigtige intentioner om at bidrage positivt til virksomhedens udvikling, så skal du sikre dig, at det også er det, virksomheden oprigtigt ønsker. Sig nej til tantebestyrelser, vær kritisk og vær tro mod dig selv.
Jeg håber, jeg har været med til at give dig modet i stedet for at tage det fra dig, for bestyrelsesarbejde kan være både spændende, udfordrende og udviklende. Hvis du har spørgsmål eller andet til bloggen her, så skriv meget gerne en kommentar herunder.
Rigtig godt indlæg og relevante pointer. Jeg har selv siddet (og sidder) i et par bestyrelser og synes det både giver mig udfordringer og nye vinkler jeg kan bruge i mit daglige arbejde, så jeg kan kun anbefale at man prøver det, hvis tid, interesse og overskud er tilstede. For man kommer ikke sovende til honoraret, det kræver en seriøs indsats for alle parters skyld.
En pointe herfra. Jeg har et par gange takket nej til en bestyrelsespost fordi virksomheden ikke havde et klart formål med sammensætning af bestyrelsen. Det var mest fordi “man skulle have en professionel bestyrelse”. Så stil krav om mål, formål og succeskriterier. Ellers risikerer man at blive “tante”.
Tak for et godt indlæg.
Som kommentar til at virksomheden og den øvrige bestyrelse skal være villige til at tage imod det, du kommer med.
Det er også vigtigt, at bestyrelsen evner, at udvikle sig i takt med virksomhedens og omverdens udvikling. Evnen til ”disruption” er et eksempel herpå, at det for nogle virksomheder (KODAK) er endt i den gale retning. Derfor er det vigtigt, at bestyrelsen har så meget selverkendelse, at den er villig til at re-designe bestyrelses sammensætningen til virksomhedens bedste. Alle bestyrelser bør have punktet ”evaluering af bestyrelsens agilitet og kompetencer” i bestyrelsens årshjul. Det vil sige, at man som bestyrelsesmedlem skal man være indforstået med, udtræde af bestyrelsen hvis ikke man længere kan bidraget til udviklingen.
Jan Søe Dybdal
At kende din rolle og forstå virksomhedens markedsposition, vision og forandringsparathed er en god start på et udviklende bestyrelsessamarbejde.
Som bestyrelse kan man bidrage med ny faglig og markedsmæssig viden samt drive/dosere forandringen i et tempo, som er afstemt med tilgængelige ressourcer.
Alt for mange visioner mangler fra starten en realiserbar plan samt de nødvendige ressourcer til at bliver gennemført. En stærk bestyrelse er baseret på komplementære kompetencer og et tilgængeligt netværk af erhvervsfolk.
Dialogen mellem direktionen og bestyrelsen er ekstrem konstruktiv, når der arbejdes mod et fælles realiserbart mål. Som bestyrelse er driften også en del af ansvaret selvom udviklingen bør være topprioriteten.
Husk at fravalg og fastholdelse af fokus er en vigtig del af bestyrelsesarbejdet.
Glimrende artikel I har skrevet Tina. Det er nogle spændende og gode pointer I bringer op, og jeg er glad for at I også advarer mod at gå ind i arbejdet for enhver pris.
Til en fremtidig artikel tror jeg at det kunne være interessant og skabe god værdi, for læser, at læse om hvordan man takler problemstillingen med passive betyrelsesmedlemmer og hvordan der kan findes ny værdi i situationen. Det er en spændende problemstilling, som især en del mindre virksomheder står med.
God jul!
Hej Jesper
Kunne være interessant at høre dine refleksioner herom – måske en kommende blog?
Hej Rene
Ja, man må også være klar på, hvornår man skal trække sig. Havde selv problemet i forhold til vores arrangement i en hjertevirksomhed fra mig og HT, hvor der fra et medlem blev stillet spørgsmålstegn ved min uafhængighed, og hvor jeg selvfølgelig straks valgte at trække mig – selv om (heligvis) den øvrige bestyrelse ikke var glade for det og ønskede min fortsættelse
Hej Jan
ja, som skrevet til Renés kommentar, må man huske at trække sig, når tingene ikke spiller rigtigt sammen :)
Hej Jeppe
Beklager, jeg fik skrevet Jesper :( Men kunne være interessant at høre mere fra dig omkring emnet :)