Peter Bredsdorffs og Ole Nørgaards hemmelige håndboldvåben

30. oktober 2015
//

Håndbold handler ikke kun om skæve 5-1 forsvar, angrebsåbninger, og redningsprocenter. Det handler i mindst lige så høj grad om at rekruttere de rigtige mennesker, kende deres styrker og udvikle dem ved at kende deres drivkraft og passion. Fuldstændig ligesom medarbejdere i enhver anden virksomhed, mener de to kolleger Peter Bredsdorff-Larsen og Ole Nørgaard, der til daglig træner hvert deres hold i den bedste danske håndboldliga. Derfor bruger de to trænere, ligesom andre erhvervsledere, tests, når de skal lære nye spillere at kende og finde ud af, hvordan de kan bidrage til holdet.

Hvis du har læst mit tidligere indlæg her på bloggen, 7 ting du skal vide om at teste ledere og medarbejdere, så har du forhåbentlig et ganske godt indtryk af, hvad du kan bruge tests til i din virksomhed. Måske havde du det allerede. Hvad du næppe vidste er, at de selvsamme tests, som bliver brugt af virksomheder og rekrutteringsbureauer, også bliver brugt flittigt og målrettet i sportens verden.

Tests som inspirationskilde

“Jeg bruger tests som en inspirationskilde i tre forskellige sammenhænge,” siger Peter Bredsdorff-Larsen, der i dag er cheftræner i Bjerringbro-Silkeborg. Han har tidligere ført AaB Håndbold til DM-guld og været assistenttræner for det danske herrelandshold. Han fortsætter:

“På det individuelle plan kvalificerer tests mit kendskab til en person, både i forhold til rekruttering og i forhold til at identificere personens styrker og potentialer. Det handler ikke om at sætte folk i bås, men om at lære dem at kende og hjælpe dem med at pege nogle retninger ud, hvor de kan udvikle sig.

På det teammæssige plan hjælper tests mig med at identificere holdets kollektive styrker og de områder, vi skal arbejde med i fællesskab. Det er vigtigt, at alle kender de kritiske succesfaktorer og ved, hvordan de hver især kan bidrage til at opfylde dem.
Og endelig på det ledelsesmæssige plan, hvor testresultaterne giver mig inspiration og retning i min måde at lede spillerne på. I bund og grund handler det om at identificere de unikke bidrag, som hver enkelt spiller kan komme med.”

Tests afslører passion og drivkraft

Ole Nørgaard, der er cheftræner i Skjern Håndbold, som han har ført til både DM-sølv og pokaltitel, og tidligere træner for det danske U21-landshold, som han både vandt to gange VM-sølv og to gange EM-guld med, bruger tests til at komme helt ind til kernen hos hver enkelt spiller. For ham er det en afgørende forudsætning for at kunne lede og træne hver enkelt bedst muligt:

“Jeg er meget optaget af, hvad der driver de mennesker, som skal præstere noget ekstraordinært. Jeg hørte engang Jesper Binzer fra DAD sige: “Vi er drevet af at stå i et øvelokale og gøre det bedre, end vi gjorde i går.” Sådan en intern drivkraft, synes jeg er imponerende. Den er udtryk for en inderlig ambition om hele tiden at blive bedre. Og det er den ambition, drivkraft eller passion, om man vil, som jeg gerne vil finde ind til hos hver enkelt af mine spillere. Den er deres udgangspunkt for at præstere sammen med andre, og den er mit udgangspunkt for at kunne hjælpe dem med at gøre det; for at kunne lede dem,” fortæller Ole Nørgaard.

Håndboldhal eller fabrikshal – det handler altid om mennesker og ledelse

For begge top-trænere gælder det, at de ser tests som et vigtigt ledelsesværktøj. At de medarbejdere, de så skal lede, arbejder i en håndboldhal, er i princippet underordnet. De kunne lige så godt arbejde i en fabrikshal.

“Selvfølgelig er der forskel på at være ansat i sportens verden og det almindelige erhvervsliv. Men for mig handler ledelse begge steder om tre ting: Hvem jeg er som leder, hvem jeg skal lede, og hvilken kontekst jeg skal lede dem i. Derfor er det vigtigt, at jeg kender mine medarbejderes drivkraft. Den er med til at sætte retningen for min ledelse ved at gøre mig klogere på, hvem jeg leder, og hvilken kontekst kollektivet udgør,” siger Ole Nørgaard.

Også Peter Bredsdorff-Larsen ser tydelige paralleller mellem ledelse i sportens verden og i erhvervslivet: “De grundlæggende ledelsesmæssige udfordringer, mekanismer og værktøjer er der ikke den store forskel på. I topsport foregår det bare med lidt højere puls og intensitet. Men grundlæggende har jeg jo også bare med mennesker at gøre, og vi har behov for at styrke kendskabet til hinanden, når vi skal præstere sammen,” siger han.

“Når individerne lykkes, så lykkes organisationen“

De har sagt det begge to: Til syvende og sidst handler det om at få holdet til at hænge sammen og præstere som en enhed. Det handler om at kunne konvertere den viden, tests giver trænerne om spillerne til lavpraktik i hverdagen.

“Den viden, jeg får ved at teste hver enkelt spiller, har indflydelse på hele vores dagligdag som hold. Både til træning og før, under og efter kampene. Hvad skal hver enkelt bidrage med? Hvordan forbereder vi os taktisk til kampene? Hvordan udnytter vi bedst pauserne? Hvordan evaluerer vi på kampene? Og så videre,” siger Peter Bredsdorff-Larsen.

Ole Nørgaard understreger vigtigheden af det indgående kendskab til hver enkelt spiller til trods for, at håndbold er en kollektiv sport.

“I en kollektiv idrætsgren som håndbold, adresserer og anskuer man naturligt nok mange ting kollektivt. Men jeg ser mit hold som 14 spillere og dermed som 14 individuelle udviklingsforløb, der er i gang samtidig. Min opgave er at oversætte min viden om spillerne og deres drivkraft til lavpraktik, så de udvikler sig og præsterer optimalt. Kollektivet udgør konteksten, men jo mere individerne lykkes, jo mere lykkes organisationen,” slutter han.

De to træneres meritter er siden første udgivelse af dette indlæg udvidet med en DM guldmedalje til henholdsvis Skjern Håndbold og Bjerringbro-Silkeborg.

Fakta om Peter-Bredsdorff-Larsen

Har været cheftræner i Aalborg Håndbold, KIF Kolding København og nu i BSV (Bjerringbro-Silkeborg). Han har vundet medaljer med alle tre hold og vandt DM-guld med Aalborg, da klubben hed AaB Håndbold. Har desuden været assistenttræner for det danske herrelandshold i håndbold i to omgange, først under Ulrik Wilbek og siden under Gudmundur Gudmundurson.

Fakta om Ole Nørgaard

Har trænet U21-landsholdet i håndbold og blandt andet vundet to gange EM-guld (2008 og 2010) og to gange VM-sølv (2009 og 2011) med holdet. Har siden 2012 været cheftræner i Skjern Håndbold, der blev pokalmestre i sæsonen 2014/2015, og har vundet DM-bronze, DM-sølv og bronze i EHF Cuppen.

Lignende blogindlæg